Form Danışmanlık https://formdanismanlik.com.tr Yatırım ve İhracatı Teşvik Danışmanlığı Wed, 21 Jun 2023 11:01:34 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.2 KOBİ TANIMI GÜNCELLENDİ! https://formdanismanlik.com.tr/kobi-tanimi-guncellendi/ https://formdanismanlik.com.tr/kobi-tanimi-guncellendi/#respond Tue, 30 May 2023 06:37:49 +0000 https://formdanismanlik.com.tr/?p=2556 KOBİ olmak için gerekli kriterlerden biri olan net satış hasılatı veya mali bilanço limiti, 250 milyon TL’den 500 milyon TL’ye çıkartıldı.
Düzenlemeye ilişkin yönetmelik değişikliği Resmi Gazete’de yayımlandı.

 

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı, nitelikleri ve sınıflandırılması hakkındaki mevcut yönetmelik yürürlükten kaldırıldı. Güncel gelişmelere uygun olan düzenlenen yeni yönetmelik yürürlüğe girdi. Yönetmelik ile KOBİ tanımında kullanılan kriterler güncellendi.

250 Milyondan 500 Milyona Çıktı!

Buna göre; 250 kişiden az çalışan istihdam eden, yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 500 milyon lirayı aşmayan işletmeler KOBİ olarak tanımlanacak. Önceki düzenlemede KOBİ sınıfına girmek için üst limit, 250 milyon liraydı.

Mikro 10, Küçük 100 Milyon Oldu!

Yönetmelikle ayrıca, 10 kişiden az çalışanı olan mikro işletmelerin yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosu 5 milyon liradan 10 milyon liraya çıkartıldı. Yine 50 kişiden az personeli olan küçük işletmeler için limit, 50 milyon liradan 100 milyon liraya yükseltildi. Düzenleme ile 250’den az çalışanı olan orta büyüklükteki işletmeler için üst limit 250 milyon lirayken 2 katına çıkartıldı yani 500 milyon lira oldu.

Çalışan Sayısında Düzenleme

Bir işletmede çalışan sayısının hesaplanmasında, sadece hizmet akdi ile çalıştırılanların dikkate alınmasına yönelik düzenleme yapıldı.

Geçerlilik Tarihi Standart Hale Geldi!

KOBİ Beyanının geçerlilik tarihi netleştirilerek standart hale getirildi. Gelir vergisi mükellefleri için Mart ayı sonu, kurumlar vergisi mükellefleri için ise Nisan ayı sonu olarak belirlendi.

İşletme Türünün Belirlenmesi

Önceki yönetmelikte işletme türü belirlenirken oy oranı da dikkate alınırken yeni yönetmelikte sadece sermaye oranının dikkate alınmasına yönelik düzenleme yapıldı.

Tek Yönetmelik Eki

Önceki yönetmeliğin altı adet eki bulunurken ekler sadeleştirildi ve tek ek olacak şekilde yeniden düzenlendi

Yeni düzenleme ile oluşan KOBİ sınıflaması şöyle:


KOBİ     

ÇALIŞAN

SAYISI

MALİ

KRİTER

MİKRO İŞLETME:

10’dan az çalışan

10 milyon TL

KÜÇÜK İŞLETME:

50’den az çalışan

100 milyon TL

ORTA BÜYÜKLÜKTEKİ İŞLETME:

250’den az çalışan

500 milyon TL

]]>
https://formdanismanlik.com.tr/kobi-tanimi-guncellendi/feed/ 0
HİZMET İHRACATININ TANIMLANMASI, SINIFLANDIRILMASI VE DESTEKLENMESİ HAKKINDA KARAR -2023- https://formdanismanlik.com.tr/hizmet-ihracatinin-tanimlanmasi-siniflandirilmasi-ve-desteklenmesi-hakkinda-karar-2023/ https://formdanismanlik.com.tr/hizmet-ihracatinin-tanimlanmasi-siniflandirilmasi-ve-desteklenmesi-hakkinda-karar-2023/#respond Thu, 18 May 2023 12:46:14 +0000 https://formdanismanlik.com.tr/?p=2545

]]>
https://formdanismanlik.com.tr/hizmet-ihracatinin-tanimlanmasi-siniflandirilmasi-ve-desteklenmesi-hakkinda-karar-2023/feed/ 0
Elektrik Enerjisi Üretimine Yönelik Yatırımların Destek Unsurlarında Değişiklik Kararı https://formdanismanlik.com.tr/elektrik-enerjisi-uretimine-yonelik-yatirimlarin-destek-unsurlarinda-degisiklik-karari/ https://formdanismanlik.com.tr/elektrik-enerjisi-uretimine-yonelik-yatirimlarin-destek-unsurlarinda-degisiklik-karari/#respond Mon, 13 Mar 2023 11:43:46 +0000 https://formdanismanlik.com.tr/?p=2349  

Elektrik Enerjisi Üretimi konulu yatırımlara “Yatırım Yeri Tahsisi” verilemeyeceği Karar’a eklenmiştir.

  • Vulkanize edilmiş kauçuktan taşıyıcı kolonlar ve transmisyon kolonları üretimine yönelik yatırımlar (depremde hasar önleyici sismik izolasyon cihazı, epoksi kaplı öngörme halatı vb.) öncelikli yatırımlar kapsamına alınmıştır. (US-97 Kodu 2519.0.04 Olan)

 

  • Bölgesel Teşvik Uygulamaları kapsamında desteklenen lisanssız güneş ve rüzgar enerjisinden, elektrik enerjisi üretimine yönelik yatırımların, tamamlama vizesinin Yeminli Mali Müşavir raporu ile yapılabileceği ifade edilmiştir.

 

  • 06.02.2023 tarihinden önce müracaat edilen ve bu tarih itibariyle süresi devam eden;

Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illeri ile Sivas ilinin Gürün ilçesinde yapılmakta olan yatırımlar için düzenlenen yatırım teşvik belgelerinin süresi herhangi bir talep alınmaksızın 3 yıl uzatılmıştır.

Yukarıda belirtilen iller kapsamında yapılacak olan yatırımlar için düzenlenen yatırım teşvik belgeleri ile 31.12.2024 tarihine kadar yapılacak müracaat kapsamında düzenlenecek yatırım teşvik belgeleri kapsamında;

  • Yatırımların finansmanı için kullanılan kredilere ve yapılan finansal kiralama borçlanmalarına ilişkin olarak 3/2023 dönemi vadesinden 3/2025 dönemi vadesine kadar (belirtilen dönem vadeleri de dahil olmak üzere) faiz veya kâr payı desteği ödemeleri açısından geri ödeme yükümlülüğünün yerine getirilmediği yönünde işlem tesis edilemeyeceği ifade edilmiştir.

 

  • Kullanılan kredinin bakiye kısmının tahsil ve tasfiyesi için kullanılacak ve teşvik belgesinin yatırım süresi içinde aracı kurum tarafından Bakanlığa bildirimi yapılacak olan yeniden finansman kredisinin ilave bir kredi olarak olarak değerlendirilmeyeceği Karar’a eklenmiştir.
  • Derinin tabaklanması ve işlenmesine yönelik yatırımlar Manisa, Kütahya, Afyonkarahisar, Kırşehir ve Sivas illerinde bölgesel desteklerden yararlanabileceği Karar’a eklenmiştir.
]]>
https://formdanismanlik.com.tr/elektrik-enerjisi-uretimine-yonelik-yatirimlarin-destek-unsurlarinda-degisiklik-karari/feed/ 0
OHAL Kapsamında Bölgesel Kalkınma ile Yatırım Teşviklerine İlişkin Alınan Tedbirlere Dair Yayınlanan Kararnâme Özeti https://formdanismanlik.com.tr/ohal-kapsaminda-bolgesel-kalkinma-ile-yatirim-tesviklerine-iliskin-alinan-tedbirlere-dair-yayinlanan-kararname-ozeti/ https://formdanismanlik.com.tr/ohal-kapsaminda-bolgesel-kalkinma-ile-yatirim-tesviklerine-iliskin-alinan-tedbirlere-dair-yayinlanan-kararname-ozeti/#respond Mon, 13 Mar 2023 10:03:27 +0000 https://formdanismanlik.com.tr/?p=2337 Olağanüstü hal kapsamında; mevcut Yatırım Teşvik belgelerinin kapatma şartları aranmadan kapatılabilecek olması ön görülmektedir.

Yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnâmesinde yer alan yatırım teşviklerine ilişkin alınan tedbirlerin özetini aşağıda derledik.

 

  • Madde 3: Yatırım Teşvik Belgeli Bazı Yatırımların Tamamlanmış Sayılması
    • Madde 3.1: Genel hayata etkili deprem bölgesi olarak kabul edilen yerlerde yapılmakta olan genel teşvik uygulamaları kapsamında düzenlenen ve 06.02.2023 tarihi itibariyle;

1- Yatırım süresi biten ve tamamlama vizesi yapılmamış yatırım teşvik belgelerinin talep alınmaksızın,

2- Yatırım süresi içerisinde olan yatırımların ise bu Cumhurbaşkanı Kararnamesinin yürürlüğe girdiği (12.03.2023) 3 ay içerisinde talep edilmesi halinde,

  • Yatırım Teşvik Belgesindeki kayıt ve şartlar aranmaksızın mevcut haliyle tamamlanmış sayılabileceği hükmü yer almaktadır.

 

  • Madde 3.2: Genel hayata etkili deprem bölgesi olarak kabul edilen yerlerde yapılmakta olan yatırımlar için bölgesel, büyük ölçekli ve stratejik teşvik uygulamalarına istinaden düzenlenen ve 06.02.2023 tarihi itibariyle tamamlama vizesi yapılmamış yatırım teşvik belgeleri, bu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin yürürlüğe girdiği tarihten (12.03.2023) itibaren 3 ay içinde talep edilmesi halinde;

– Yatırım teşvik belgesinde yer alan kayıtlı desteklerin durdurulması ve yararlanılan desteklerin geri alınmaması suretiyle Yatırım Teşvik Belgesindeki kayıt ve şartlar aranmaksızın mevcut haliyle tamamlanmış sayılabileceği hükmü yer almaktadır.

  • Madde 4: Cazibe Merkezleri Programı Kapsamında Alınan Tedbir

Genel hayata etkili deprem bölgesi olarak kabul edilen yerlerden Cumhurbaşkanınca belirlenecek il ve ilçelerde gerçekleştirilecek yatırımlara yönelik yatırım teşvik belgesi düzenlenmesine ilişkin yapılacak başvurularda Değerlendirme Komitesi kararının aranmayacağı hükmü yer almaktadır.

]]>
https://formdanismanlik.com.tr/ohal-kapsaminda-bolgesel-kalkinma-ile-yatirim-tesviklerine-iliskin-alinan-tedbirlere-dair-yayinlanan-kararname-ozeti/feed/ 0
2023 Yılı İhracat Desteği tutarları arttırıldı ! https://formdanismanlik.com.tr/2023-yili-ihracat-destegi-tutarlari-arttirildi/ https://formdanismanlik.com.tr/2023-yili-ihracat-destegi-tutarlari-arttirildi/#respond Mon, 23 Jan 2023 10:53:33 +0000 https://formdanismanlik.com.tr/?p=2281 Ticaret Bakanlığı tarafından sunulan İhracat Destekleri Hibe Limitleri 2023 yılı için arttırılmıştır. Detaylı bilgiyi aşağıda bulabilirsiniz.

]]>
https://formdanismanlik.com.tr/2023-yili-ihracat-destegi-tutarlari-arttirildi/feed/ 0
İHRACAT DESTEKLERİ HAKKINDA YILLAR BAZINDA FUAR DESTEK ÜST LİMİTLERİ https://formdanismanlik.com.tr/ihracat-destekleri-hakkinda-yillar-bazinda-fuar-destek-ust-limitleri/ https://formdanismanlik.com.tr/ihracat-destekleri-hakkinda-yillar-bazinda-fuar-destek-ust-limitleri/#respond Fri, 06 Jan 2023 09:25:03 +0000 https://formdanismanlik.com.tr/?p=2249 2023 Yılı Yurt Dışı ve Yurt İçi Fuar Desteği tutarları arttırıldı.

]]>
https://formdanismanlik.com.tr/ihracat-destekleri-hakkinda-yillar-bazinda-fuar-destek-ust-limitleri/feed/ 0
2023 YILINDA MAL İHRACATINDA HEDEF ÜLKELER https://formdanismanlik.com.tr/2023-yilinda-mal-ihracatinda-hedef-ulkeler/ https://formdanismanlik.com.tr/2023-yilinda-mal-ihracatinda-hedef-ulkeler/#respond Fri, 06 Jan 2023 07:16:01 +0000 https://formdanismanlik.com.tr/?p=2243 https://formdanismanlik.com.tr/2023-yilinda-mal-ihracatinda-hedef-ulkeler/feed/ 0 KOBİ GELİŞİM DESTEK PROGRAMI “İMALAT SANAYİNDE DİJİTALLEŞME” TEMALI PROJE TEKLİF ÇAĞRILARI https://formdanismanlik.com.tr/kobi-gelisim-destek-programi-imalat-sanayinde-dijitallesme-temali-proje-teklif-cagrilari/ https://formdanismanlik.com.tr/kobi-gelisim-destek-programi-imalat-sanayinde-dijitallesme-temali-proje-teklif-cagrilari/#respond Tue, 13 Dec 2022 14:33:41 +0000 https://formdanismanlik.com.tr/?p=2233 Hızlı ve sürdürülebilir ekonomik büyüme için; modern imalat ve bilişim teknolojilerinin desteği ile verimlilik ve yüksek katma değer odaklı imalat sanayi yapısının oluşturulması gerekmektedir.

KOBİGEL – KOBİ Gelişim Destek Programı kapsamında hazırlanan “İMALAT SANAYİNDE DİJİTALLEŞME” temalı 2022-01 ve 2022-02 Proje Teklif Çağrılarının genel amacı:

İmalat sanayi sektöründe milli imkanlar ağırlıklı olarak dijitalleşme için;

  • Yerli ve yetkin teknoloji geliştiricisi KOBİ envanterini genişletmek,
  • İmalat sanayi KOBİ’lerinin, yerli teknoloji geliştiricilerle işbirliği öncelikli olmak üzere dijitalleştirilmiş iş süreci sayısını arttırmaktır.

 

 

Başvuru yapılabilecek Proje Teklif Çağrıları:

 

– 2022 – 01 Proje Teklif Çağrısı: “İmalat sanayi sektöründe dijitalleşme sürecine katkı sağlayabilecek yerli teknoloji geliştiricisi KOBİ’lerin desteklenmesi”

Akıllı dijital teknolojilerle ilgili ürün ve çözüm geliştiren elektronik, bilişim, makine imalat sektörlerindeki teknoloji geliştiricisi KOBİ’ler; imalat sanayi sektörüyle ilişkili 8 dijital teknolojiden birini veya entegre çalışmak kaydıyla birkaçını birlikte içeren ürün / yazılımlarında katma değer arttırıcı iyileştirmeler yapmak ve/veya geliştirdikleri ürün / yazılımlarını ticarileştirmek için proje sunabilecektir. 

– 2022 – 02 Proje Teklif Çağrısı: “İmalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lerin üretim ve ilişkili iş süreçlerinde dijital teknolojilerden yararlanma düzeyinin arttırılması”

İmalat sanayi sektöründeki KOBİ’ler, imalat sanayi sektörüyle ilişkili 8 dijital teknolojiden biri veya birkaçını birlikte üretim ve ilişkili iş süreçlerine adapte etmek için proje sunabilecektir.

 – 2022 – 03 Proje Teklif Çağrısı: “İmalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lerin rekabet güçlerinin ve verimliliğinin arttırılması”

KOBİGEL – KOBİ Gelişim Destek Programı kapsamında hazırlanan 2022 – 03 sayılı Proje Teklif Çağrısının genel amacı, imalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli işletmelerin modern teknolojiler ve iş modelleriyle çalışma kapasitelerinin geliştirilmesi, verimliliklerinin artırılması, ürün ve üretim süreçlerinin kalite standartlarına uygun hale getirilmesi ile imalat sanayi KOBİ’lerinin ulusal ve uluslararası rekabet güçlerinin arttırılmasıdır.

 

Destek Oranı ve Üst Limitler:

Personel dışındaki giderler için % 85 (Bu oran üzerinden hesaplanacak desteğin % 100’ü Teminat karşılığı geri ödemeli destek olarak ödenir.)

Personel giderleri için, öğrenim durumu katsayısına göre belirlenen tutarda (oran uygulanmadan) geri ödemesiz destek verilir.

2022 – 01 Proje Teklif Çağrısı kapsamında işletme başına;

  • 900.000 TL’ye kadar geri ödemesiz1.100.000 TL’ye kadar geri ödemeli (teminat veya KGF kefaleti karşılığı) olmak üzere toplam 2.000.000 TL’ye kadar destek verilebilecektir.

 

2022 – 02 Proje Teklif Çağrısı kapsamında işletme başına;

  • 400.000 TL’ye kadar geri ödemesiz1.600.000 TL’ye kadar geri ödemeli (teminat veya KGF kefaleti karşılığı) olmak üzere toplam 2.000.000 TL’ye kadar destek verilebilecektir.
]]>
https://formdanismanlik.com.tr/kobi-gelisim-destek-programi-imalat-sanayinde-dijitallesme-temali-proje-teklif-cagrilari/feed/ 0
YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI HAKKINDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KARAR ! https://formdanismanlik.com.tr/yatirimlarda-devlet-yardimlari-hakkinda-degisiklik-yapilmasina-dair-karar/ https://formdanismanlik.com.tr/yatirimlarda-devlet-yardimlari-hakkinda-degisiklik-yapilmasina-dair-karar/#respond Wed, 07 Dec 2022 10:41:57 +0000 https://formdanismanlik.com.tr/?p=2224 STRATEJİK YATIRIMLAR

MADDE 8 – (1) Aşağıda yer alan kriterlerin tamamını birlikte sağlayan, ithalat bağımlılığı yüksek ürünlerin üretimine yönelik yatırımlar stratejik yatırım olarak değerlendirilir.

a) Asgari sabit yatırım tutarının 50.000.000 Türk Lirasının üzerinde olması (münhasıran bu yatırımların enerji ihtiyacını karşılamak üzere gerçekleştirilecek doğalgaza dayalı olmayan enerji yatırımlarının, tesis kurulu gücü ile orantılanacak kısmı dâhil).

b) Yatırım konusu ürünle ilgili yurtiçi toplam üretim kapasitesinin ithalattan az olması.

c) Bakanlıkça belirlenecek esaslar çerçevesinde, belge konusu yatırımla sağlanacak katma değerin asgari yüzde kırk olması.

ç) Yatırım konusu ürünle ilgili olarak son bir yıl içerisinde gerçekleşen toplam ithalat tutarının 50.000.000 ABD Dolarının üzerinde olması.

(2) Yurt içinde üretimi olmayan ürünlerin üretimine yönelik yatırımlarda birinci fıkranın (ç) bendi hükmü, rafineri ve petrokimya yatırımlarında (c) bendi hükmü, Savunma Sanayii Başkanlığından alınacak proje onayı ile gerçekleştirilecek savunma sanayiine yönelik yatırımlarda (b) ve (ç) bendi hükümleri aranmaz. (29.06.2021 – 4191)

(3) Bu konuda Bakanlığa yapılacak müracaatlar Komisyon tarafından incelenerek değerlendirilir ve uygun görülen projeler için teşvik belgesi düzenlenir.

(4) EK-4’te belirtilen teşvik edilmeyecek yatırım konuları ile altına dayalı entegre madencilik yatırımları bu madde kapsamında değerlendirilmez. (2846 – 21.08.2020)

(5) Program Değerlendirme Komitesi, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında, Öncelikli Ürün Listesindeki ürün ve hizmetlerin üretimine ilişkin olan ve Tebliğle belirlenecek kriterleri sağlayan yatırım projelerinden uygun gördüklerinin, stratejik yatırım olarak desteklenmesine karar verebilir. Bu yatırımların, 4 üncü maddenin beşinci fıkrasında yer alan destek unsurlarının hangilerinden yararlandırılacağı, Program Değerlendirme Komitesi tarafından belirlenir. Bu yatırımlar için birinci fıkradaki koşullar ve üçüncü fıkradaki Komisyon değerlendirmesi aranmaksızın teşvik belgesi düzenlenir. (06/08/2019 – 1402 ) (29/06/2021 – 4191)

(6) Endüstri bölgelerinde gerçekleştirilecek asgari üç milyar Türk Lirası tutarındaki liman ve depolama tesisi yatırımlarının stratejik yatırım olarak desteklenmesine karar verilebilir. Bu yatırımalar için birinci fıkradaki koşullar ve üçüncü fıkradaki Komisyon değerlendirmesi aranmaksızın teşvik belgesi düzenlenir. “ (EKLENDİ)

 

MADDE 2– Aynı Kararın 11 inci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

Faiz veya kâr payı desteği (06/08/2019 – 1402)

MADDE 11 – (1) Talep edilmesi halinde, bölgesel teşvik uygulamaları ve stratejik yatırımlar (17.12.2020 – 3307) kapsamında desteklerden yararlanacak yatırımlar için bankalardan kullanılacak en az 1 yıl vadeli yatırım kredilerinin teşvik belgesinde kayıtlı sabit yatırım tutarının yüzde yetmişine kadar olan kısmı için ödenecek faizin veya kâr payının;

a) 3 üncü bölgede yapılacak bölgesel yatırımlar için Türk Lirası cinsi kredilerde 3 puanı, döviz kredileri ve dövize endeksli kredilerde 1 puanı,

b) 4 üncü bölgede yapılacak bölgesel yatırımlar için Türk Lirası cinsi kredilerde 4 puanı, döviz kredileri ve dövize endeksli kredilerde 1 puanı,

c) 5 inci bölgede yapılacak bölgesel yatırımlar için Türk Lirası cinsi kredilerde 5 puanı, döviz kredileri ve dövize endeksli kredilerde 2 puanı,

ç) 6 ncı bölgede yapılacak bölgesel yatırımlar için Türk Lirası cinsi kredilerde 7 puanı, döviz kredileri ve dövize endeksli kredilerde 2 puanı,

d) Bölge ayrımı yapılmaksızın tüm bölgelerde gerçekleştirilecek stratejik yatırımlar, AR-GE yatırımları ve çevre yatırımları için Türk Lirası cinsi kredilerde beş puanı, döviz kredileri ve dövize endeksli kredilerde iki puanı, (06/08/2019 – 1402)

d) Bölge ayrımı yapılmaksızın tüm bölgelerde gerçekleştirilecek Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında desteklenmesine karar verilen stratejik yatırımlar için Türk Lirası cinsi kredilerde yatırım konusu ürün yüksek teknoloji seviyesinde ise 10 puanı, diğerlerinde 8 puanı, döviz kredileri ve dövize endeksli kredilerde 2 puanı; diğer stratejik yatırımlar, AR-GE yatırımları ve çevre yatırımları (17.12.2020 – 3307) için Türk Lirası cinsi kredilerde 5 puanı, döviz kredileri ve dövize endeksli kredilerde 2 puanı, (06/08/2019 – 1402)

(e) Faiz desteği Faiz veya kâr payı desteği (06/08/2019 – 1402) tutarı, üçüncü fıkrada belirtilen faiz desteği Faiz veya kâr payı desteği(06/08/2019 – 1402 ) tutarından düşük olmamak ve sabit yatırım tutarının %20’sini geçmemek kaydıyla 17 nci maddenin birinci fıkrasının (t) ve (u) bentleri bendi (2846 – 21.08.2020) kapsamındaki yatırımlar için Türk Lirası cinsi kredilerde 7 puanı, döviz ve dövize endeksli kredilerde 3 puanı, (04/06/2018 – 11930)

Bakanlıkça da uygun görülmesi halinde azami ilk beş yıl için ödenmek kaydıyla bütçe kaynaklarından karşılanabilir.

Bakanlıkça da uygun görülmesi halinde 17 nci maddenin birinci fıkrasının (u) bendi kapsamına giren yatırımlarda azami ilk on yıl, diğer yatırımlarda (2846 – 21.08.2020 )azami ilk 5 yıl için ödenmek kaydıyla bütçe kaynaklarından karşılanabilir (04/06/2018 – 11930)

(f) Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası kaynaklı TL cinsinden “Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi” kapsamında; 8 inci maddenin birinci ve altıncı fıkraları ile 17 nci maddenin birinci fıkrasında belirtilen yatırımlar için beş puanı, üçüncü fıkranın ikinci cümlesinde belirtilen yatırımlar için Bakanlıkça ilan edilecek aracı kurumlar tarafından sağlanan krediler kapsamında 5 inci ve 6 ncı bölgelerde yedi puanı, diğer bölgelerde kendi bölgesinde geçerli olan puanı,  (29.06.2021) (YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILMIŞTIR)

MADDE 3- Aynı kararın 17 inci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Öncelikli yatırım konuları

MADDE 17 – (1) Aşağıda belirtilen yatırım konuları 5 inci bölgede uygulanan bölgesel desteklerden faydalanabilir. Ancak bu yatırımlar, 6 ncı bölgede yer almaları halinde bulunduğu bölge desteklerine tabidir.

ç) Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgelerinde veya termal turizm konusunda bölgesel desteklerden yararlanabilecek nitelikteki turizm konaklama yatırımları. (27/01/2014 – 6058)

“(ç) Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgelerinde, Turizm Merkezlerinde veya termal turizm konusunda bölgesel desteklerden yararlanabilecek nitelikteki turizm konaklama yatırımları.” (DEĞİŞTİRİLDİ)

MADDE 4- Aynı Kararın 24 üncü maddesinin dokuzuncu fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

Yatırım süresi ve tamamlama vizesi

MADDE 24 – Yatırım süresi ve tamamlama vizesi

9) Daha önceki kararlara istinaden düzenlenen teşvik belgeleri de dâhil olmak üzere, otel yatırımlarından, yatırım tamamlama vizesi esnasında turizm İşletme belgesi ibraz edilemeyen, ancak otel işletmesi olarak işyeri açma ve çalışma ruhsatı bulunan yatırımlara ait teşvik belgelerinin tamamlama vizeleri, belgenin genel teşvik sistemine dönüştürülmesi suretiyle yapılabilir.  (07/09/2016 – 9139 ) (YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILMIŞTIR.)

MADDE 5- Aynı Kararın geçici 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

 

GEÇİCİ MADDE 8- (1) Bu Karar ve daha önceki kararlara istinaden imalat sanayiine yönelik (US-97 Kodu:15-37) düzenlenen yatırım teşvik belgeleri kapsamında ;

a) (Değişik:RG-21/8/2020-31220) (Değişik: RG-24/2/2022-31760) 1/1/2017 ile 31/12/2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek bina-inşaat harcamalarında KDV iadesi, (YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILMIŞTIR.)

 

MADDE 6- Aynı Kararın Ek-2A sayılı ve “BÖLGESEL DESTEKLERDEN FAYDALANABİLECEK SEKTÖRLER VE BÖLGELER İTİBARİYLE ASGARİ YATIRIM TUTARLARI VEYA KAPASİTELERİ” başlıklı tablosunun 29 sektör koduna karşılık gelen satırı yürürlükten kaldırılmıştır.

EK-2A (Değişik:RG-29/6/2021-31526) BÖLGESEL DESTEKLERDEN FAYDALANABİLECEK SEKTÖRLER VE BÖLGELER İTİBARİYLE ASGARİ YATIRIM TUTARLARI VEYA KAPASİTELERİ

 

MADDE 7- Aynı Kararın Ek-2B sayılı ve “ İLLERİN BÖLGESEL DESTEKLERDEN YARARLANABİLECEK SEKTÖRLERİNE İLİŞKİN SEKTÖR NUMARALARI” başlıklı tablosunda yer alan 29 sektör kodu, bölgesel desteklerden faydalanabilecek sektör numaralarından çıkarılmış, 28 sektör kodu Ankara, Antalya, Bursa, Eskişehir, İzmir, Kocaeli, Muğla illerine karşılık gelen satırlara eklenmiş, 5 numaralı dipnotuna “6 ıncı bölge hariç olmak üzere,” ibaresinden önce gelmek üzere “Modernizasyon cinsindeki un yatırımları ile” ibaresi eklenmiş, 9 numaralı dipnotunun (f) bendinde yer alan “aynı organize sanayi bölgesinde” ibaresi yürürlükten kaldırılmış ve aynı dipnota aşağıdaki bent eklenmiştir.

“ı) Sertifikalı tohum tasnif ve paketleme yatırımları.”

 

EK-2B İLLERİN BÖLGESEL DESTEKLERDEN YARARLANABİLECEK

SEKTÖRLERİNE İLİŞKİN SEKTÖR NUMARALARI

 

 

Dipnotlar:

5- “Modernizasyon cinsindeki un yatırımları ile” (Eklenmiştir) 6 ncı bölge hariç olmak üzere, gıda ürünleri ve içecek imalatı yatırımlarından “şehriye, kuskus, yufka, kadayıf, ekmek (donuk ekmek ve ekmek hamuru hariç), pirinç, rakı, bira, linter pamuğu, çay, fındık kırma/kavurma, hazır çorba ve et suları ve müstahzarları üretimleri ile tahıl ve baklagil tasnif ve ambalajlanması” yatırımları bölgesel desteklerden yararlanamaz. Ayrıca, 4 üncü, 5 inci ve 6 ncı bölge illerinin organize sanayi bölgelerinde gerçekleştirilecek komple yeni yatırım cinsindeki yem üretimi yatırımları bölgesel desteklerden yararlanabilir.

9- Aşağıda belirtilen yatırım konuları bulunduğu bölgede uygulanan bölgesel desteklerden yararlanır:

f) 5 inci bölge illerinde aynı organize sanayi bölgesinde (Yürürlükten kaldırılmıştır) gerçekleştirilecek komple yeni cinsindeki iplik, dokuma ve apreleme konularında her üç yatırım konusunu içeren entegre yatırımlardan, iplik ve dokuma kapasitesinin apreleme kapasitesini aşmaması kaydıyla EK-2A ve EK-4’de belirtilen asgari tutarları ayrı ayrı sağlayan yatırımlar

ı) “Sertifikalı tohum tasnif ve paketleme yatırımları.” (EKLENMİŞTİR.)

MADDE 8- Aynı Kararın Ek-4 sayılı ve “TEŞVİK EDİLMEYECEK VEYA TEŞVİKİ BELİRLİ ŞARTLARA BAĞLI YATIRIM KONULARI” başlıklı ekinin 1/A bölümünün (1) numaralı sırasında yer alan “Un” ibaresinden sonra gelmek üzere “(modernizasyon cinsindeki yatırımlar hariç)” ibaresi eklenmiştir.

 

 

TEŞVİK EDİLMEYECEK VEYA TEŞVİKİ BELİRLİ ŞARTLARA BAĞLI YATIRIM KONULARI

 

TEŞVİK EDİLMEYECEK YATIRIMLAR

A. TARIM VE TARIMSAL SANAYİ

1- (Değişik:RG-9/5/2014-28995) (Değişik:RG-5/3/2015-29286) (Değişik:RG-21/8/2020-31220) Un, (modernizasyon cinsindeki yatırımlar hariç) (Eklenmiştir.) irmik (makarna imalatı ile entegre irmik yatırımları ve mısır irmiği yatırımları hariç), yem (balık unu, balık yağı, balık yemi, entegre hayvancılık üretimi içindeki yem üretimi ve 4 üncü, 5 inci ve 6 ncı bölge illerinin organize sanayi bölgelerinde gerçekleştirilecek komple yeni yatırım cinsindeki yem üretimi hariç), mısır nişastası ve nişasta bazlı şeker (nişasta sütünden, münhasıran kristal fruktoz üretimine yönelik yatırımlar hariç), mısır nişastası ve nişasta bazlı şeker (nişasta sütünden, münhasıran kristal fruktoz üretimine yönelik yatırımlar hariç).

MADDE 9- Bu Kararın;

  1. 3 üncü maddesi 28/7/2021 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde,
  2. Diğer hükümleri yayımı tarihinde,

yürürlüğe girer.

MADDE 10- Bu Karar hükümlerini Sanayi ve Teknoloji Bakanı yürütür.

]]>
https://formdanismanlik.com.tr/yatirimlarda-devlet-yardimlari-hakkinda-degisiklik-yapilmasina-dair-karar/feed/ 0
Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında “Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımlarının Desteklenmesi” Hakkında Tebliğ yayımlanmıştır. https://formdanismanlik.com.tr/kirsal-kalkinma-destekleri-kapsaminda-kirsal-ekonomik-altyapi-yatirimlarinin-desteklenmesi-hakkinda-teblig-yayimlanmistir/ https://formdanismanlik.com.tr/kirsal-kalkinma-destekleri-kapsaminda-kirsal-ekonomik-altyapi-yatirimlarinin-desteklenmesi-hakkinda-teblig-yayimlanmistir/#respond Tue, 29 Nov 2022 10:34:36 +0000 https://formdanismanlik.com.tr/?p=2209 https://formdanismanlik.com.tr/kirsal-kalkinma-destekleri-kapsaminda-kirsal-ekonomik-altyapi-yatirimlarinin-desteklenmesi-hakkinda-teblig-yayimlanmistir/feed/ 0